Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Rullestolbrukere blir sperret inne av snø
– Jeg kommer meg rett og slett ikke ut, sier Petter Naustvik fra Ottestad i Hedmark. Han er ikke alene. Mange rullestolbrukere må holde seg hjemme fordi det er for dårlig brøytet.
Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse for noen, men nå er det i hvert fall dokumentert:
Dårlig vintervedlikehold på veiene går ut over funksjonshemmedes mulighet til å delta i samfunnet
Usikkerheten knyttet til om du kommer deg fram dit du skal, gjør at funksjonshemmede i større grad avlyser turer de ellers ville gjennomført.
Dermed blir de sittende mer hjemme, isolert fra omverdenen.
Dette er blant konklusjonene i en studie om hvordan drift og vintervedlikehold av veier virker inn på livet til noen utvalgte grupper i befolkingen, blant annet rullestolbrukere og synshemmede.
Avhengig av å kjøre
At en snørik vinter som denne skaper problemer for rullestolbrukere, kan Petter Naustvik fra Ottestad utenfor Hamar underskrive på.
Denne vinteren har det vært ille. Jeg har ingen mulighet til å ta meg fram i nærmiljøet der jeg bor.
– Denne vinteren har det vært ille. Jeg har ingen mulighet til å ta meg fram i nærmiljøet der jeg bor, men er avhengig av å kjøre – og at det er et parkeringshus og fortau med varmekabler dit jeg skal, sier han til Handikapnytt.
Mobilitetsbarriere
Det er firmaet Urbanet Analyse AS som har gjennomført undersøkelsen for Vegdirektoratet, i samarbeid med Lunds Tekniske Högskola i Sverige.
Funnene presenteres i en artikkel i tidsskriftet Samferdsel, som utgis av Transportøkonomisk Institutt.
«Intervjuene viser at hovedutfordringene for personer med funksjonsnedsettelse oppstår vinterstid, da snø og is utgjør en stor mobilitetsbarriere og gir redusert fremkommelighet».
Det skriver Eli-Trine Svorstøl og Ingunn O. Ellis, begge medarbeidere i Urbanet Analyse AS.
Det hjelper ikke rullestolbrukeren at det er brøytet på hovedveien dersom snøen fremdeles ligger rett utenfor døra.
De minner om at vedlikeholdet må være godt nok hele veien:
«Det hjelper ikke rullestolbrukeren at det er brøytet på hovedveien dersom snøen fremdeles ligger rett utenfor døra.»
Også dette har Petter Naustvik personlige erfaringer med.
– Jeg og en venninne skulle spise på Peppes i Hamar. Vi parkerte i en kjeller i sentrum og tok heisen opp til gateplan. Men utenfor døra fra parkeringshuset var det ikke måkt. Det var bare to tråkk i snøen som hjulene mine ikke passet i. Så da kom jeg ikke videre, forteller han.
Farlige issvuller
Intervjuene som firmaet har gjennomført, viser at rullestolbrukere flest foretrekker bare veier. Men det er også nødvendig med god friksjon mot underlaget i bakker.
Det er også viktig at snøhauger og brøytekanter ikke skaper barrierer mot butikker, offentlige bygninger og så videre.
Dårlig veidekke oppleves av rullestolbrukere som spesielt vanskelig og noe ganger en direkte barriere. Informantene forteller at det ikke bare blir tungt å forflytte seg, men at det også kan gi skjevbelastninger for kroppen. Vann og grus i veibanen er også et problem, både for grep og komfort.
Alt dette kjenner Petter Naustvik seg igjen i. Underlaget byr ikke bare på dårlig framkommelighet og strabaser. Det kan også være farlig, mener han:
– Når det er 10 centimeter høye issvuller i gata, er det lett å skli bakover eller velte, sier han.
Gårdeieres ansvar
Naustvik er glad for at Veidirektoratet vil ha mer kunnskap om hva vintervedlikehold betyr for rullestolbrukere og andre som er ekstra avhengig av god fremkommelighet.
Men med slike snømengder som det har vært mange steder på Østlandet i vinter, innser han at det er vanskelig å rekke over alt.
– Brøytemannskapene har ikke mange timer søvn nå om dagen. Men det kan hende noen av de private har tatt på seg for mye. Og så må vi ikke glemme at private gårdeiere har et ansvar for å måke fortau utenfor egne bygninger. Det kan se ut som en del har glemt det, konstaterer han.
Synshemmede som ble intervjuet i den samme undersøkelsen, er mest opptatt av riktig belysning. Men også fysiske vinterhindringer i veien – for eksempel brøytekanter og snøhauger – skaper problemer.