Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Ski-VM i Granåsen har sikret premiepenger til parautøverne
Arrangørene av ski-VM i Trondheim har fått inn én million kroner i premiepenger til parautøverne som skal konkurrere i Granåsen til vinteren. Hver vinner i paralangrennssprint får knapt en tredjedel så mye som vinneren i langrennssprint får.
NTB og Handikapnytt: – Det viktigste for oss har vært å inkludere parautøverne i mesterskapet og få dem inn på den store scenen. Vi ønsker at de skal konkurrere på lik linje med de andre i Granåsen og få sine medaljer på torget i Trondheim. At vi i tillegg kan gi dem gode og anstendige premiepenger, er vi veldig godt fornøyd med, sier VM-sjef Åge Skinstad i en pressemelding.
Det internasjonale skiforbundet (FIS) bidrar med en halv million av den samlede premiepotten til paradeltakerne. Enkelte av arrangørens sponsorer tar resten av regningen.
Deltar for første gang
Det er første gang at parautøvere skal delta i et ski-VM i nordiske grener. Det ble vedtatt i april. De skal gå sprintdistansen i langrenn. Det er tre klasser for begge kjønn (sittende, stående og blinde).
Parasprinten arrangeres 4. og 5. mars i Granåsen. Finalene går samme dag som lagsprinten for menn og kvinner.
Arrangøren av ski-VM fikk lenge kritikk for manglende premiering av parautøverne.
– Det er helt utrolig bra. Det var noe vi så litt mørkt på for noen uker siden, og nå ser det lyst ut. 60.000 kroner til førsteplass er veldig mye mer enn vi noen gang har fått, så det er kjempebra. Det viktigste er det symbolske. At dette er et vendepunkt, sier Vilde Nilsen til NRK.
NRK skriver at mens vinneren av langrennssprinten får 190.000 kroner, får vinneren av paralangrennssprinten bare 60.000, altså mindre enn en tredjedel.
Landslagstreneren roser VM-arrangør
– Det er flere klasser for para, og det gjør at utbetalingen per gullmedaljevinner blir litt lavere, men dette er veldig mye høyere enn de har fått tidligere, og jeg synes det er en anstendig premiesum for å starte en plass. Nå har vi gode premiepenger for para, som vi håper kan bringes videre, sier Åge Skinstad.
Landslagstrener for para-elitelangrenn Petter Maurseth Blindheim kaller dette et stort steg i riktig retning og roser VM-arrangørene i Trondheim.
– Ski-VM i Trondheim har gjort en kjempeinnsats med å få premiepenger. Vi har størstedelen av vårt VM, to enkeltdistanser pluss stafett, i Toblach i Italia. Der er det ikke pengepremier, sier han.
– Arrangørene i Trondheim har virkelig lagt til rette for et godt VM for oss også. Nå er det viktig at Falun i 2027 og Lahti i 2029 tar opp ballen og utvikler videre for vår deltakelse, sier Petter Maurseth Blindheim, som også takker alle som bidrar til pengepremiene.
(©NTB)