Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
«Stakkars hund», hører Gry når hun kommer med førerhunden
Gry Berg får slengt kommentarer etter seg fra folk som tror det er synd på førerhunden hennes. Mange vet ikke at hundenes «arbeidstid» er godt regulert, ifølge en undersøkelse fra Blindeforbundet.
Gry Berg, som til daglig jobber som rehabiliteringsleder i Blindeforbundet, har ved flere anledninger opplevd at folk har slengt kommentarer som «stakkars hund» når hun er ute med førerhunden sin, labradoren Narnia (10 år).
– Det er nok en del folk som tror at førerhunder må arbeide hele tiden. Når jeg går på tur med hunden og benytter den hvite stokken min, tror mange at Narnia er på jobb, selv om hun ikke har sele på, forteller hun i en pressemelding fra Norges Blindeforbund.
Lite kunnskap i befolkningen
Hennes erfaring med folk på gata stemmer godt overens med en ny undersøkelse som Blindeforbundet har gjennomført. Den avdekker et lavt kunnskapsnivå i befolkningen om hvordan førerhunder lever og jobber.
En av to nordmenn vet ikke at førerhunder har fritid, viser undersøkelsen, som presenteres i anledning Førerhundens dag, 26. april.
Det er nok en del folk som tror at førerhunder må arbeide hele tiden.
Hunden kommer først
Gry Berg er opptatt av at hunden hennes skal få rikelig med fritid og at det er hensynet til hunden som står i første rekke.
– Hvis jeg merker at hun blir veldig sliten under en arbeidsøkt så tar jeg av henne selen og bruker stokken min i stedet, og så fort selen er av så har hun fri, og det vet hun. Siden Narnia er en eldre hund så prøver jeg også å være ekstra oppmerksom på dette. Jeg kan for eksempel utsette en handletur en dag for at hun heller skal få slappe av hjemme den dagen, forteller hun.
Folkeopplysning om førerhunder
Norges Blindeforbund ønsker å bruke Førerhundens dag til å spre kunnskap om førerhunder, hvordan de jobber, hvordan de lever fra de er valper til pensjonister.
Og at de faktisk trenger fritid.
– Førerhunder lever meningsfulle liv og de har så absolutt en god del fritid. Vi håper at vi gjennom årets kampanje kan bidra til folkeopplysning om hvordan førerhunder har det gjennom livet, sier generalsekretær i Norges Blindeforbund og tidligere førerhundbruker Per Inge Bjerknes.
Spør før du hilser
På nåværende tidspunkt finnes det over 20 000 arbeidende førerhunder i verden. Rundt 300 av disse er i Norge. Førerhunden er trent til å finne forskjellige holdepunkter i de miljøene den ferdes.
Førerhunden jobber på kommando fra førerhundbrukeren, men gjør egne vurderinger som å gå utenom hindringer som brukeren kan snuble i eller kollidere med. Den kan på kommando for eksempel finne en dør eller et sete. Det er nyttig på reise med tog eller buss.
Hunden kan på kommando søke etter lyskrysstolpe. Førerhunden ser ikke forskjell på rødt eller grønt i fotgjengeroverganger. Det er brukeren som må vurdere når det er trygt å krysse veien.
Når en førerhund har selen på, er den på jobb og skal ikke forstyrres. Når selen er av, har den fri. En god huskeregel at det alltid er lurt å spørre førerhundbrukeren om det er i orden å hilse eller la hunden sin hilse, selv om førerhunden ikke er på jobb.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!