Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Anette Trettebegstuen med heftet med underskrifter, sammen med Ståle Bratlie.
ENIGE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er helt enig med de 27.600 som har skrevet under et krav om at funksjonshemmedes menneskerettigheter (CRPD) skal inn i norsk lov. Men i hvilken lov og når det skal skje, kan hun ikke si.

Trettebergstuen tok imot CRPD-underskriftene med åpne armer

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er helt enig med de 27.600 som har skrevet under et krav om at funksjonshemmedes menneskerettigheter (CRPD) skal inn i norsk lov. Men i hvilken lov og når det skal skje, kan hun ikke si.

Ivar Kvistum
Publisert 28.02.2022 21:37

Fri oss fra et liv i evig lockdown!

Det var budskapet på T-skjortene til dem som hadde møtt fram utenfor Kultur- og likestillingsdepartementet i Oslo for å markere overrekkelsen av 27.600 underskrifter til støtte for å ta FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) inn i norsk lov.

Slagordet refererer til at mange funksjonshemmede er fratatt muligheten til å leve likestilte frie liv. Og at dette er menneskerettsstridig.

Derfor må FN-konvensjonen som skal sikre funksjonshemmedes menneskerettigheter inn i norsk lov, mener organisasjonene som står bak kampanjen. Der er den ikke i dag.

Viktig

Underskriftene med krav om at CRPD må inn i norsk lov sammen med andre menneskerettskonvensjoner skulle overrekkes kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Og delegasjonen fra organisasjonene som tok med seg det fyldige heftet med signaturer inn i departementet, møtte ingen motforestillinger da de argumenterte for hvorfor dette er viktig.

– Ingenting er viktigere enn å kunne leve uten diskriminering. Derfor er inkorporering av CRPD viktig, sa Trettebergstuen til de frammøtte.

Ingenting er viktigere enn å kunne leve uten diskriminering.

Kultur- og likestillingsministeren er altså helt enig i at det er viktig og nødvendig å få konvensjonen inn i loven, slik regjeringen har sagt i Hurdalsplattformen at den akter å gjøre.

Hun forsikret at regjeringen er i gang med denne prosessen. Hun minnet om at det krever et stort arbeid å ta en FN-konvensjon inn i norsk lov.

Martine Eliasson med megafon sammen med andre frammøtte foran departementet.

LIKESTILLING NÅ: Martine Eliasson har koordinert arbeidet med underskriftskampanjen. Under markeringen foran departementet argumenterte hun for hvorfor det er så viktig for funksjonshemmedes likestilling at CRPD tas inn i menneskerettsloven. (Foto: Ivar Kvistum)

Flagget standpunkt

Men hvilken lov konvensjonen skal inn i, kunne ikke Trettebergstuen si noe om, til tross for at gjestene fra blant annet Uloba, Safo, FFO, Amnesty Norge var nøye med å understreke at det er i menneskerettsloven konvensjonen hører hjemme.

Her har ennå ikke regjeringen fattet noen beslutning, opplyste statsråden.

Samtidig minnet hun om at Arbeiderpartiet har i sitt program at den skal inn i menneskerettsloven.

– Jeg var selv med på å få dette inn i programmet, så da vet dere i det minste hvor jeg står, sa Trettebergstuen til representantene for underskriftskampanjen som møtte henne i departementets lokaler.

Les intervju med Anette Trettebergstuen om CRPD-saken her: – JEG SER FRAM TIL AT ALLE MENNESKER KAN LEVE FRIE LIV

Torstein Lerhol med T-skjorte med teksten "Fri meg fra et liv med evig lockdown".

TRENGER PÅMINNELSER: Torstein Lerhol mener partifellene i regjeringen har god vilje, men de trenger fortsatt påminnelser for at de skal oppfylle sitt eget løfte om å ta CRPD inn i menneskerettsloven. (Foto: Ivar Kvistum)

Forventet klar tale

Ulobas politiske rådgiver Martine Eliasson har vært koordinator for arbeidet med underskriftskampanjen.

Overfor Handikapnytt understreker hun hvor viktig det er at det er menneskerettsloven som må være stedet hvor CRPD skal inn i lovverket, sammen med kvinnekonvensjonen, barnekonvensjonen og de andre FN-konvensjonene som allerede er der.

– Det er der den hører hjemme og må inn for at det skal ha en hensikt, sa hun til Handikapnytt før overrekkelsen.

Hun forventet på forhånd å få klare løfter fra Trettebergstuen om at det er i menneskerettsloven CRPD skal inn. Det fikk hun altså ikke. Men henvendt til statsråden sa hun:

– Vi har veldig stor tro på deg som kultur- og likestillingsminister. Nå er det viktig med fortgang i arbeidet, og det er viktig at konvensjonen kommer inn i menneskerettsloven.

Viktig å pushe på

Torstein Lerhol var blant dem som hadde møtt fram for å markere støtte til kravet i underskriftskampanjen. Han er kjent for mange som politiker for Senterpartiet, i tillegg til å arbeide i BPA-selskapet Medvind.

Men selv om han har flere av sine egne partifeller i regjeringskontorene, understreker han likevel at det er viktig å fortsette å legge press på regjeringen for at den skal oppfylle punktet i regjeringsplattformen om å inkorporere CRPD.

– Vi funksjonshemmede er en veldig usynlig minoritet. Man sier at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Folka i regjeringen har hjertet på rett sted, men de trenger fortsatt påminnelser. Derfor må vi fortsette å pushe på, sier Torstein Lerhol til Handikapnytt.

Gruppebilde. Statsråden i midten med underskriftene.

MØTE FOR MENNESKERETTIGHETER: Statsråd Anette Trettebergstuen (foran) mottar underskriftene som en rekke organisasjoner har samarbeidet om å samle inn. Fra venstre: statssekretær Gru Haugsbakken, politikk- og samfunnssjef Tale Birkeland Hungnes i Amnesty Norge, Hedvig Ekberg fra Safo, Berit Vegheim fra Stopp Diskrimineringen, Lilly Ann Elvestad fra FFO, Ståle Bratlie og Martine Eliasson fra Uloba. (Foto: Ivar Kvistum)

Husk funksjonshemmede i Ukraina

At underskriftene ble overrakt mens hele verdens oppmerksomhet er rettet mot krigen i Ukraina, ble tatt opp av flere av dem som møtte Trettebergstuen.

– Vi håper at den norske bistanden til Ukraina kan rettes inn mot funksjonshemmede i landet, for dette er blant de delene av befolkningen som lider mest i krig, sa Ulobas visegeneralsekretær Ståle Bratlie før han overrakte underskriftene.

Anette Trettebergstuen sa hun ville ta med seg dette poenget til et ekstraordinært statsråd samme kveld der regjeringen skulle drøfte Norges bistand til Ukraina.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.