Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Vedtok omstridt avlastning – innrømmer svak medvirkning
Etter en langvarig strid vedtok bystyret i Fredrikstad å samle døgnavlastningen på Furutun, tross kritikk om at de skaper en menneskerettsstridig institusjon for barn med funksjonsnedsettelser.
Likestillings- og diskrimineringsombudet har advart, og en lang rekke organisasjoner og fagmiljøer har protestert.
Fredag 3. desember gikk funksjonshemmede i fakkeltog i Fredrikstads gater med protestparoler mot planene om Furutun, en samlet enhet for døgnavlastning der rundt 30 barn og unge skal kunne være samtidig.
Les mer: KJEMPER MOT «KJEMPE-INSTITUSJON»
Men de ble ikke hørt, i hvert fall ikke mer enn delvis.
Torsdag 9. desember vedtok et flertall i Fredrikstad bystyre å gå videre med planene.
Men motstanderne fortsatte kampen helt inn i bystyresalen. Både Høyre og Fremskrittspartiet fremmet forslag for å få saken utsatt og sendt tilbake. De fikk ikke flertall.
Bred medvirkning
Det gjorde derimot et forslag som var fremmet av Helene Saloua Apenes Matri (Ap), leder av kommunens helse- og velferdsutvalg, på vegne av Arbeiderpartiet, MDG, Senterpartiet og Bymiljølista.
Dette var et omformulert forslag i forhold til innstillingen fra formannskapet. Og det var ment å komme deler av kritikken i møte.
Her heter det at «i arbeidet med å utvikle Furutun til nytt avlastnings- og kompetansesenter for pårørendestøtte skal det være bred medvirkning om både utforming og tjenesteutvikling. Gjeldende lover og FN-konvensjoner legges til grunn».
Fjerne skammen
For det er ikke bare i det politiske landskapet at det har vært ulike meninger om Furutun. Helene Saloua Apenes Matri viste også til ansatte og foreldre som ønsker tilbudet på Furutun.
– Det smerter meg å høre at foreldre ikke tør å fortelle at de har behov for døgnavlastning. Det er viktig at vi fjerner skammen. For vi trenger begge deler, sa Matri.
Og hun understreket:
– Det skal være bred medvirkning. Lover og FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter skal legges til grunn.
Vil fortsatt kunne endres
Margrete Kvalbein fra MDG utdypet:
– Vi har et valg mellom et mangelfullt utredet alternativ eller å gå tilbake til start, sa hun og understreker at planene som foreligger må forstås nærmest som en skisse. Det vil fortsatt kunne komme endringer, og hun argumenterte for at det var et vesentlig punkt i forslaget at ikke all døgnavlastning nødvendigvis skal være på samme sted.
– Vi vil ta på alvor ønsket om ikke å samle all avlastning på Furutun. Et vedtak om døgnavlastning skal ikke bli ensbetydende med én adresse, sa Kvalbein.
Vi vil ta på alvor ønsket om ikke å samle all avlastning på Furutun.
Etterlyser svar fra Kjerkol
Fremskrittspartiets Bjørnar Laabak innledet torsdagens bystyremøte i Fredrikstad med å ville fjerne hele Furutun-saken fra sakskartet. Han begrunnet det med at regjeringen fortsatt ikke har gitt en etterspurt avklaring om sitt syn på å bygge institusjoner i Norge.
Allerede 25. november stilte stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) der han ber henne avklare om Furutun-forslaget er i tråd med intensjonene i loven.
Fristen for å svare på et skriftlig spørsmål i Stortinget er seks hverdager og er for lengst overskredet. Og siden svaret ikke forelå da bystyret i Fredrikstad skulle behandle saken, manglet en avgjørende forutsetning, mente Laabak.
Bare Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet stemte for forlaget om å ta saken av kartet.
Dårlig håndverk
Mindretallet av Høyre, KrF, Venstre, Pensjonistpartiet, Rødt og halve SV er imot Furutun-planene. Ingen av deres forslag om enten å droppe planene eller utsette saken fikk flertall.
Men selv om bystyresalen delte seg i synet på Furutun, var de stor grad samstemte i kritikken av kommunens administrasjon for mangelfull saksforberedelse.
– Jeg hadde forventet en god gjennomgang av saken etter Likestillings- og diskrimineringsombudets innspill, men det kom ikke. Utredningen er dårlig håndverk og beslutningsgrunnlaget er tynt. Det er all grunn til å være usikker på kvaliteten på det vi skal vedta, sa Arne Kim Sekkelsten fra Høyre.
Venstres Trond Egil Svandal satte også ord på noe alle representantene virket å være enige i:
– Det er i hvert fall bruk for langt bedre brukermedvirkning i Fredrikstad kommune. Furutun var i utgangspunktet presentert som en ren investeringssak, men den er langt mer enn det. Vi kan ikke begynne i den enden. Her må det på plass et mye bredere utviklings- og inkluderingsarbeid.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!