Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Svak forskning om snusirkler

Av: Sjur Frimand-Anda og Ivar Kvistum
Publisert 22.08.2014 16:39

Rullestol-testen ved Høgskolen i Gjøvik er mangelfull og gir ingen holdepunkter for å innføre mindre snusirkler, mener forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund.

Norsk forskningslaboratorium for universell utforming ved Høgskolen i Gjøvik har på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet gjort praktiske fullskalatester for å finne ut hvor stor plass en rullestol egentlig trenger for å snu. Deres funn skal legges til grunn når Kommunal- og moderniseringsdepartementet bestemmer hvilke endringer de vil foreslå når det gjelder tilgjengelighetskravene i byggeforskriftene.

LES OGSÅ: MENER 130 CENTIMETER ER NOK FOR Å SNU

I Norges Handikapforbund er rapporten fra Gjøvik-laboratoriet lest svært nøye siden den ble offentliggjort 18. august. Forbundsleder Arne Lein mener å kunne fastslå at rapporten ikke peker i retning av en snusirkel på 130 centimeter, slik flere boligbyggere ønsker seg.

– Rapporten beskriver at det trengs et rektangel for å snu en rullestol, der 130 centimeter kan holde i bredden, men hvor det trengs 180 centimeter i lengderetningen. Skal du plassere et slikt rektangel inne på for eksempel et kjøkken, vil det faktisk kreve mer plass enn en snusirkel på 150 centimeter, som er dagens standard, sier Lein.

Bagatelliserer enkeltfunn

Han mener samtidig at Gjøvik-rapporten er preget av klare mangler og svakheter som delvis kan skyldes knapphet med tid. Blant annet er det testet for få av de «plasskrevende» rullestolene som virkelig utfordrer tilgjengelighetskravene. Funnene fra disse stolene er heller ikke tillagt nok vekt i konklusjonene, mener Lein.

Han mener også rapporten har en «lei tendens» til å bagatellisere enkelte funn som peker i en annen retning enn konklusjonen. For eksempel blir problemene en av forsøkspersonene har med å snu på 130 centimeters bredde, forklart med dårlig motorikk. Lein mener man da legger årsaken til problemet på personen og ikke utformingen.

Når det gjelder lukking av dør har man montert et ekstra bøylehåndtak på døren, noe som ikke er standardløsning og heller ikke nevnt i forskrift. For å legitimere dette er det referert til at det går an å få kjøpt noe slikt rimelig, og i tillegg opplyses om at en testperson har hengende et tau på døra hjemme.

– Men det man skulle teste, var standardkravene i byggeforskriftene, ikke om det er mulig å trekke til seg døra med et tau eller andre hjemmelagde løsninger. Slikt svekker rapportens seriøsitet og tyder på at man er ute etter å finne fram til et fasitsvar, sier NHF-lederen.

– Men vil ikke Norges Handikapforbund uansett være på jakt etter svakheter ved en rapport som kan brukes til å svekke tilgjengelighetskravene som organisasjonen forsvarer?

– Det er nødvendig med forskning, og vi skal bøye oss for forskning. Men da må den være god. Denne rapporten er ikke solid nok til at man kan gjøre noe så alvorlig som å endre en nasjonal standard på bakgrunn av den. Her har man hatt for dårlig tid og basert seg på et for lavt antall testpersoner, svarer Arne Lein.

Han håper Kommunal- og moderniseringsdepartementet også vil legge til grunn flere andre forskningsrapporter før de trekker sine konklusjoner.

Trenger større sirkel

Direktoratet for byggkvalitet, som har bestilt rapporten fra Norsk forskningslaboratorium for universell utforming, er tilbakeholdent med å dra noen for bastante konklusjoner. Men man innrømmer allerede at det ikke er nok med en sirkel på 130 centimeter.

– Forsøkte som er gjort, viser at noen stoler kan snu med en diameter på 130 centimeter og at andre kan snu med en snubredde på 130 cm og en snulengde på 180 centimeter. Det er med andre ord ikke mulig for dem å snu på en sirkel. I rapporten er snuarealet definert som et rektangel, sier seniorrådgiver Tone Rønnevig til Handikapnytt.

Hun vil foreløpig ikke trekke noen konklusjoner i forhold til rapportens funn.

– Vi legger naturligvis rapporten til grunn i vårt videre arbeid, men kan ikke si noe før vi har fått jobbet med denne, sier Rønnevig.

LES OGSÅ: VIL DROPPE TILGJENGELIGHETEN

I høringsnotatet fra regjeringen viser man til forskningsarbeidet ved Høgskolen på Gjøvik og rapporten som ennå ikke var lagt fram:

«Dersom resultatene fra utredningen og innspill fra høringsinstansene tilsier at krav til snusirkel mv. kan reduseres ytterligere, til for eksempel 1,3 m og at krav til sideplass ved dør også kan endres, vil dette bli tatt med i betraktningen av fastsettelse av forskriften», heter det i notatet.

Forskningen finnes fra før

Men kunnskapsgrunnlaget bak standarden for snusirkler finnes fra før, hevder seniorrådgiver og sivilarkitekt Anders Kirkhus i Sintef Byggforsk, avdeling for kunnskapssystemer og sertifisering. Han har skrevet flere bøker om byggeregler. Kirkhus avviser at dagens krav til tilgjengelighet ikke bygger på et vitenskapelig, kunnskapsbasert grunnlag, og at det av den grunn skulle være behov for mer forskning.

– Å hevde at det ikke er forsket på dette, er å underkjenne vår virksomhet gjennom mange tiår, der vi særlig har sett på snusirkler, passasjer og behovet for sideplass på toaletter. Andre har også kommet til de samme konklusjonene som oss, særlig i Italia og Tyskland er dette grundig testet ut, forklarer Kirkhus.

Han ser heller ikke at arealbehovet har blitt mindre siden Sintef Byggforsk utførte sine tester. Snusirkelen på 1,5 meter er ikke satt for de mest plasskrevende stolene, heller tvert imot:

– Utgangspunktet har hele tiden vært enkle, manuelle rullestoler med brukere som har god førlighet i overkroppen, forklarer Kirkhus.

Men uttesting er metodemessig vanskelig, og det vil alltid være basert på en politisk vurdering av hvor mange og hvilke grupper man skal tilgodese. Om snusirklene skal bygges mindre enn 1,5 meter, kan det fortsatt hende at det er fysisk mulig å snu med rullestol. Men Kirkhus hevder det kan bli vanskelig for en del brukere.

– Det er som når man dimensjonerer parkeringsplasser for biler: de skal være store nok til at det bare er nødvendig å rygge én gang når man bruker en vanlig personbil, sier han.

LES OGSÅ: – SNUSIRKLENE ER IKKE HELLIGE

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.