Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sanners snodige dobbeltkommunikasjon

Av: Ivar Kvistum
Publisert 08.09.2014 16:26

LEDER: Ingen kan bo i prinsipper – selv ikke når de er hule. Det skriver redaktør Ivar Kvistum om kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners ønske om å krympe snusirklene i nye boliger. Han etterlyser en bred debatt om boligkvalitet.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner foreslår å krympe de såkalte snusirklene for rullestoler i byggeforskriften. Samtidig erklærer han at «prinsippet om universell utforming og tilgjengelighet i boliger skal ligge fast».

LES OGSÅ: – SNUSIRKLENE ER IKKE HELLIGE

Problemet med Sanners snodige dobbeltkommunikasjon er at ingen kan bo i prinsipper – selv ikke når de er hule. Så når regjeringen ofrer minstekravene til tilgjengelighet fordi deler av byggebransjen forlanger det, reiser det to kritisk viktige spørsmål:

Hvor skal vi bo? Og hvordan skal vi bo?

LES OGSÅ: MENER 130 CM ER NOK FOR Å SNU

Det første spørsmålet først: Bruker du rullestol, er du utestengt fra 90 prosent av det norske boligmarkedet allerede før du har gått inn på Finn.no. For å gjøre noe med dette, er vi i det minste nødt til å bygge nye, tilgjengelige boliger raskere enn vi sanerer de gamle, utilgjengelige.

Noen innvender at rullestolbrukere tross alt utgjør et lite mindretall blant norske boligkjøpere. Det er for så vidt sant, men saken er at du aldri vet på forhånd hvilke boliger som plutselig trenger den ekstra tilgjengeligheten. Folk skader seg. Folk blir syke. Folk blir rett og slett gamle.

Hver gang en senior ikke lenger klarer å bruke toalettet hjemme hos seg selv, koster det sannsynligvis mer i form av kommunale pleie- og omsorgstjenester enn prisen på hele Selvaag Boligs PR-kampanje for å overbevise statsråd Sanner og velgerne hans om at det er for dyrt å bygge tilgjengelig.

LES OGSÅ: VIL DROPPE TILGJENGELIGHETEN

Det andre spørsmålet handler om hvilken bokvalitet vi skal kunne forvente i et land som både er blant verdens rikeste og verdens kaldeste. Funksjonshemmedes organisasjoner må delta i denne debatten i allianse med alle som kjemper for god arkitektur og mot profittstyrte minimumsløsninger.

Men da må vi se langt utenfor snusirkelen og innse at den alene ikke er en garantist for bokvaliteten, enten man bruker rullestol eller ikke. 

I Handikapnytt nr. 4, 2014 kan du lese en stor reportasje som belyser sammenhengen mellom tilgjengelighetskrav og boligkvalitet. Klikk her for å kjøpe bladet.

Ivar Kvistum er ansvarlig redaktør i Handikapnytt.

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.