Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Retter skjevhet i ny 26-årsregel

Av: Ivar Kvistum
Publisert 08.10.2014 10:35

Regjeringen bråsnur og åpner ordningen for støtte til aktivitetshjelpemidler også for de svakeste brukerne som ikke kan nyttiggjøre seg sportsutstyr.

I sommer kom gladnyheten om at også funksjonshemmede over 26 år kunne få støtte til såkalte aktivitetshjelpemidler. Tidligere har det bare vært barn og ungdom under 26 år som har fått støtte til slike hjelpemidler gjennom folketrygden, mens andre har måttet betale helt og fullt selv.

LES OGSÅ: FOR SVAK TIL Å FÅ HJELPEMIDDEL-STØTTE

Men det viste seg å være en betydelig hake ved den nye ordningen. Mange av de v svakeste brukerne falt nemlig helt utenfor. Dette skjedde fordi begrepet aktivitetshjelpemidler ble definert slik at det ikke omfattet bevegelsesapparater som tilfører kroppen bevegelse til brukere som ikke klarer dette selv.

Slo alarm

Norges Handikapforbund og Sunnaas sykehus slo begge alarm i høringsuttalselene sine til den nye forskriften. Det samme gjorde hjelpemiddelprodusenten Made for Movement i Skien, som produserer bevegelsesehjelpemiddelet Innowalk. Dette falt utenfor den nye ordningen og ville ikke komme brukere over 26 år til gode.

Men nå har regjeringen bråsnudd. I forslaget til statsbudsjett, som ble lagt fram onsdag 8. oktober, legger Arbeids- og sosialdepartementet opp til å endre regelverket allerede før blekket i det opprinnelige har tørket.

«Noen personer med sterke funksjonsnedsettelser kan ikke benytte seg av vanlige aktivitets- hjelpemidler. Regjeringen foreslår at hjelpemidler som er spesielt utviklet for å aktivisere bevegelsesapparatet til personer som har store vanskeligheter med å bruke vanlige aktivitetshjelpemidler også skal kunne dekkes under denne ordningen med virkning fra 2015», heter det i budsjettframlegget.

Dette innebærer at det er behov for å endre regeleverket som framgår av forskriften. Også bevegelseshjelpemidlene skal dekkes innenfor rammen av ordningen.

Flere får muligheter

Guri Henriksen er seniorrådgiver innenfor hjelpemiddelfeltet i Norges Handikapforbund. Hun er tilfreds med regjeringens snuoperasjon:

– Det er veldig positivt at regjeringen har hørt på oss og retter opp de uheldige konsekvensene av den opprinnelige ordningen. Dette innebærer mange flere nå får muligheten til fysisk aktivetet. Da vil ordningen fungere bedre i samsvar med formålet, sier Henriksen.

Flere er utenfor

Samtidig minner hun om at hjelpemidler til sansestimulering og kognitiv utvikling fortsatt er utenfor den nye ordningen. Dette er viktig for mange utviklingshemmede og slagpasienter, for eksempel. Henriksen mener dette er nok et eksempel på at utviklingshemmede i svært mange sammenhenger havner bakerst.

– Vårt mål er uansett at 26-årsregelen skal oppheves fullstendig, slik at man får det samme hjelpemiddeltilbudet etter fylte 26 som man har som barn og ungdom. Dit er det fortsatt et stykke igjen, sier Henriksen.

Hvor mye det vil koste å innlemme flere hjelpemidler, er regjeringen usikker på:

«Med tanke på at ordningen med aktivitets- hjelpemidler for personer over 26 år er ny, vil departementet i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2015 vurdere ev. behov for justering av budsjettrammen», skriver departementet og foreslår å bevilge 56,8 millioner kroner til ordningen i 2015.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.