Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Dramatiske kutt for uførtrygdede foreldre

Av: Ivar Kvistum
Publisert 09.10.2014 15:07

Er du ufør, har små barn, boliglån og trygdebil i gruppe 1 som du bruker til å kjøre barna dine til barnehage, skole eller fritidsaktiviteter? Forbered deg på en dyster fremtid.

Forslaget til statsbudsjett som finansminister Siv Jensen la fram for Stortinget onsdag 8. oktober, inneholder nemlig svært dårlig nytt for mennesker som lever på uførepensjon og har små barn.

LES OGSÅ: RETTER SKJEVHET I NY 26-ÅRSREGEL

Har du i tillegg trygdebil i gruppe 1 (vanlig personbil uten rullestolheis) og boliglån, taper du enda mer dersom budsjettforslaget fra Høyre- og Frp-regjeringen blir vedtatt.

Kutter barnetillegg

Regjeringen vil nemlig erstatte det behovsprøvde barnetillegget på inntil 35 000 kroner i året i dagens uførepensjon med et standard barnetillegg på 7020 kroner i året per barn for uføretrygdede.

Dette betyr at du taper inntil 28 000 kroner i året dersom du har ett barn. Har du to barn, taper du 56 000 kroner i årlig inntekt. For å sukre pillen foreslår regjeringen en årlig nedtrapping til det nye nivået fram til 2018.

– Vi endrer barnetillegget for å øke incentivene for å jobbe, sa finansminister Siv Jensen da hun presenterte budsjettforslaget i Stortinget.

I budsjettdokumentene skriver nemlig regjeringen at de er bekymret for at høye barnetillegg «vil kunne redusere den enkeltes innsats for å bli værende i eller komme tilbake til arbeid».

Raser og fortviler

Funksjonshemmedes organisasjoner raser og fortviler over forslaget fra den blå-blå regjeringen, som de mener rammer de fattigste – og barna deres – hardt. Forbundsleder Arne Lein fnyser av begrunnelsen om at kuttene i barnetillegget skal få folk i jobb.

– Dette er å sulte folk ut i arbeid, også når de ikke har helse til det. Samtidig setter ikke regjeringen inn noen tiltak av betydning for å få folk inn i arbeidslivet.

Budsjettets tiltak på pluss-siden, som fire millioner mer til funksjonsassistanse i arbeidslivet, er altfor små til at det monner, mener Lein.

Det er ikke bare barnetillegget som rammer. Også uførepensjonister med store renteutgifter – for eksempel fordi de har boliglån – vil tape betydelig på at fradragsmulighetene endres. Også her foreslår regjeringen en overgangsfase fram til 2017.

Mener bil ikke er hjelpemiddel

På toppen av dette foreslår regjeringen å ta bort muligheten til å få støtte til bil i gruppe 1 for alle som ikke skal bruke bilen til utdanning eller jobb. Dette tilskuddet er på inntil 120 160 kroner.

Eventuelle ombygginger og tilpasninger på grunn av funksjonsnedsettelse vil du fortsatt få støtte til, men selve bilen må du kjøpe selv. Begrunnelsen er at «bil er i dag vanlig i befolkingen og kan ikke anses å være et hjelpemiddel i folketrygdlovens forstand». Når ordningen likevel opprettholdes for dem som er i jobb eller utdanning, er det utelukkende «for å hindre at personer med nedsatt funksjonsevne faller ut av arbeidslivet».

Samtidig vil regjeringen gjøre det litt enklere å få innvilget bil i gruppe 2 (tilpasset kassebil med rullestolrampe/-heis). Men dette utgjør langt mindre enn hva regjeringen regner med å spare på å stramme inn på gruppe 1-bilene.

Også dette forslaget får Arne Lein til å se rødt, særlig når han ser det i sammenheng med helheten i regjeringens budsjett.

– Denne regjeringen kødder med velferdsordninger på individnivå. De går inn og tar vekk virkemidlene som skaper et likestilt samfunn, sier Lein.

Savner positive virkemidler

Regjeringens budsjettforslag som berører mennesker med nedsatt funksjonsevne, er i stor utstrekning begrunnet med å få folk i jobb. Tanken er hele veien at det skal «lønne seg å jobbe». Men Arne Lein beskylder regjeringen for svært dårlig politisk håndverk når den samtidig unnlater å satse på tiltak som faktisk gjør det mulig å komme i jobb. Mange møter barrierer uansett hvor motiverte de er. Og for noen er ikke lønnet arbeid en mulighet.

– De burde heller satse på positiv motivasjon framfor å straffe folk på den måten de gjør nå, sier Lein, som håper at Venstre og Kristelig Folkeparti kan hindre de mest dramatiske kuttene før det endelige budsjettet vedtas i Stortinget.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.