Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Går hardt ut mot egen regjering

Av: Ivar Kvistum
Publisert 05.11.2014 15:16

Den profilerte lokalpolitikeren Tone Johannessen Coucheron fra Hedmark retter hard kritikk mot sin egen regjerings politikk overfor uføre. – Fattigdommen vil øke, advarer den tidligere Frp-representanten, nå medlem av Høyre.

Rådet for likestilling for funksjonshemmede (RLF) i Hedmark retter en innstendig og tverrpolitisk bønn til Stortinget om å stanse budsjettforslagene som de frykter vil ramme uføretrygdede hardt.

KLIKK HER FOR Å LESE BREVET FRA HEDMARK RLF

Alle medlemmene i Hedmark RLF har signert oppropet som er adressert til de parlamentariske lederne for samtlige politiske partier på Stortinget. 

Tone Johannessen Coucheron er et av medlemmene i rådet som har signert oppropet. Hun er en kjent politiker i Hamar kommunestyre og formannskap, og på fylkestinget i Hedmark. Tidligere representerte hun Fremskrittspartiet før hun meldte seg ut og ble uavhengig representant. Nå er hun medlem i Høyre.

Veldig redde for framtida

– Selv om det finnes gode virkemidler i dette budsjettet som alle nyter godt, av er jeg redd for at fattigdommen vil øke som følge av forslagene som rammer uføre. Om en uføretrygdet firebarnsmor får redusert barnetillegget med 28 000 kroner per barn, får hun ikke mye igjen å leve for, sier Tone Johannessen Coucheron til Handikapnytt.

LES OGSÅ: DRAMATISKE KUTT FOR UFØRETRYGDEDE FORELDRE

At det er foreslått overgangsordninger for kuttene i rentefradrag og barnetillegg, hjelper lite, mener hun.

– Hva skjer med dem som ikke kan arbeide, når periodene med overgangsordninger er ferdige? Jeg har snakket med mange som nå er veldig redde for framtida, ikke minst på vegne av barna sine. Noen er så bekymret at de blir syke av det, sier Coucheron.

Hun viser til et eksempel der en uføretrygdet mor med flere barn ble rådet til å kjøpe en større bolig av barnevernet. Hun fikk lån med utgangspunkt i barnetillegget. Om tillegget faller bort, vil hun ikke lenger ha mulighet til å bli boende.

Må vise omtanke

– Men er det ikke bare ren Høyre-politikk, det du nå – som Høyre-medlem og tidligere Frp-politiker – er med og protesterer mot?

– Som politikere skal vi alltid ha omtanke for dem som har det vanskelig i samfunnet. Det må vi aldri glemme. Og det er derfor jeg ber regjeringspartiene om å tenke seg om en gang til.

Samtidig er Coucheron helt klar på at hun støtter arbeidslinja og den overordnede begrunnelsen for endringene i ytelsene til uføretrygdede: Det skal lønne seg å jobbe.

– Men da må man finne andre grep som ikke tar livsgrunnlaget fra mennesker, presiserer hun.

Coucheron ber også politikerne ta høyde for at det ikke alltid er så lett for mennesker med helseutfordringer eller funksjonsnedsettelser å komme inn på arbeidsmarkedet, selv ikke når både motivasjon og kvalifikasjoner er der. Arbeidsmarkedet slipper dem ikke inn.

Velger ikke uføretrygd

Coucheron forteller at det var tverrpolitisk og enstemmig oppslutning i Hedmark RLF om å rette advarselen mot regjeringens budsjettforslag til sentrale politikere.

– Det er jobben vår å være et korrektiv. Og dette berører veldig mange av menneskene som vi representerer med rådet for likestilling for funksjonshemmede, sier hun.

Tone Johannessen Coucheron har også engasjert seg i Uføres Landsforbund for å hindre foreslåtte kutt. Som datter av en uføretrygdet alenefar har hun selv følt på kroppen hva det dreier seg om:

– Det er ikke riktig at folk velger uføretrygd. Jeg tror så godt om mennesker at jeg ikke kan forestille meg at noen utsetter seg for årelange prosesser i Nav uten grunn. Uføretrygd er ikke den letteste veien; det er bare ikke sånn det er, sier Tone Johannessen Coucheron.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.