Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Åpner for kompromiss om snusirkler

Av: Ivar Kvistum
Publisert 07.10.2014 13:24

Handikapforbundet og flere andre organisasjoner er villige til å droppe kravene om snusirkler i alle småleiligheter for å redde prinsippet om tilgjengelige boliger.

Tidlig i år erklærte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at han ville «forenkle» kravene om tilgjengelighet i byggeforskriften, Tek 10. Det er særlig de såkalte snusirklene for rullestoler som enkelte aktører i byggebransjen mener bidrar til å gjøre nye boliger vesentlig dyrere.

LES OGSÅ: SNUSIRKLENE ER IKKE HELLIGE

Dagens krav er snusirkler med en diameter på 150 centimeter. Før sommeren sendte Kommunal- og moderniseringsdepartementet ut et høringsnotat der de ba om innspill til to alternative endringsforslag, som der hovedpunktene er:

Enten å redusere snusirkelen til 140 centimeter overalt hvor den er påkrevd.

Eller å beholde tilgjengelighetskravene, men gi unntak for halvparten av nye leiligheter som er mindre enn 50 kvadratmeter.

Spillerom for boligprodusentene

I sin høringsuttalelse er Norges Handikapforbund (NHF) hard i kritikken av regjeringens forslag og premissene det bygger på. Likevel varsler organisasjonen at den kan være villig til å godta et unntak fra dagens bestemmelser, dersom det gjelder halvparten av boenhetene mindre enn 35 kvadratmeter i en bygning– og ikke 50 kvadratmeter, slik regjeringen foreslår.

«Ved å sette grensen på 35 kvadratmeter, vil boligprodusentene få det spillerommet de trenger», heter det i høringsuttalelsen som er signert av forbundsleder Arne Lein og generalsekretær Arnstein Grendahl.

Vinne kampen om prinsippet

Lenge har NHF holdt hardt på prinsippet om at kravene til tilgjengelighet skal gjelde i alle nye leiligheter, også de minste. Forbundsleder Arne Lein sier at løsningen som organisasjonen nå åpner for i høringsuttalelsen, er et kompromissforslag som skal bringe diskusjonen over i et annet spor og hindre at politikerne går løs på snusirkelen som sådan:

– For oss er det viktigste å vinne kampen om prinsippet, selv om det betyr at vi kan tape noen av de aller minste leilighetene. Vi sender et signal om at vi er villige til å diskutere en løsning og finne en kompromissløsning, sier Lein til Handikapnytt.

God respons

Han viser til at Jan Tore Sanner tidlig gikk høyt på banen og skapte forventninger i byggebransjen om alvorlige svekkelser av tilgjengelighetskravene. Nå håper Lein at åpningen fra NHF gjør det mulig å slå fast prinsippet om et tilgjengelig boligmarked en gang for alle, samtidig som byggebransjen får noe av det den har etterlyst.

– Det er jo ikke bare Sanner som har gått høyt på banen. Også Handikapforbundet har til nå vært urokkelige i forsvaret av snusirkler i alle leiligheter uansett størrelse. Hvordan er dette forslaget forankret i organisasjonen?

– Noen ganger er det slik at man må fravike enkelte prinsipper for å vinne større saker. Denne løsningen har vært presentert i Sentralstyret som en mulighet, uten at det har vært direkte behandlet. Det fikk også god respons da det nylig ble framlagt på forbundets lederkonferanse, svarer Lein.

Organisasjoner i trespann

Norges Handikapforbund er ikke alene om å legge dette forslaget til løsning på Jan Tore Sanners bord. Også Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Pensjonistforbundet fremmer det samme i sine høringsuttalelser. Det er ikke tilfeldig:

– Det har vært tett dialog mellom disse tre organisasjonene for å komme fram til en felles løsning, forklarer Lein.

Internasjonale forpliktelser

Selv om NHF prøver å komme Sanner i møte med en alternativ løsning, er organisasjonens høringsuttalelse ellers nærmest en totalslakt av regjeringens forslag og de premissene det bygger på.

NHF mener Sanners forslag om endringer i byggeforskriften bryter med menneskerettighetene og Norges forpliktelser overfor FN.

«Det er illevarslende for det norske samfunn hvis enkeltaktører i byggenæringen vektes foran forpliktelser Norge har påtatt seg å følge overfor FN», heter det i uttalelsen som er signert av forbundsleder Arne Lein og generalsekretær Arnstein Grendahl.

Begrunnelsen er at forslaget kommer til å redusere funksjonshemmedes mulighet til å leve et likeverdig liv.

Utestengt fra barnerommet

NHF er særlig kritisk til det alternative forslaget fra regjeringen som går ut på å redusere snusirkelen generelt fra 150 til 140 centimeter i alle boliger, samtidig som tilgjengelighetskravene bare skal gjelde i ett rom av hver funksjon i en bolig.

«Det er svært alvorlig at man ser ut til å mene at personer som benytter rullestol, ikke skal ha tilgjengelighet til alle rom i boligen sin, ikke engang når den er på ett plan. Det betyr blant annet at en forelder i rullestol ikke skal ha tilgang til barnas soverom», argumenterer forbundet i høringsuttalelsen.

Oppsiktsvekkende og uakseptabelt

Uttalelsen er også hard i kritikken av rapporten som Norsk forskningslaboratorium for universell utforming ved Høgskolen i Gjøvik har lagd på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet. Gjennom forsøk med «ekte rullestolbrukere» skulle laboratoriet blant annet teste hvor store snusirkler det er behov for. Men utvalget er ifølge NHF altfor snevert og alt annet enn representativt, både når det gjelder rullestoltyper og personer. Forbundet mener dessuten at flere funn blir bagatellisert.

«At rapporten fra Gjøvik nærmest utdefinerer mange personer med større funksjonsnedsettelser enn de som bruker en såkalt aktivrullestol, er for oss meget oppsiktsvekkende og uakseptabelt», heter det i høringsuttalelsen.

LES OGSÅ: MENER 130 CM ER NOK FOR Å SNU

Mer kunnskapsbasert

Forbundsleder Arne Lein erkjenner at kritikken mot den såkalte Gjøvik-rapporten er hard, men han mener det dessverre gjenspeiler den lave kvaliteten på arbeidet som er utført.

– Vi mener kritikken er innenfor grensen for det saklige. Samtidig synes vi det er leit at Gjøvik ikke har levert et bedre arbeid. Med de mulighetene som ligger i det nye laboratoriet og forskningsmiljøet på Gjøvik, har vi muligheten til å bygge en kultur for kunnskap når det gjelder universell utforming, sier Lein.

LES OGSÅ: SANNERS SNODIGE DOBBELTKOMMUNIKASJON


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.